FAR-FARS LEGGEGANVISNING FOR SEMENTFLISER. HUSSTANDER OG PRIVATPERSONER (SIDE 1/4)

Far-far anbefaler alltid bruk av godkjente håndverkere, men det er ingenting i veien for å legge flisene selv.
I tillegg til oppmålt mengde med flis bør en alltid legge til 10-12 % for evt. feilkapp og spill. De fleste av Far-fars sementfliser fra Marokko måler 20x20x1,6cm,
og du trenger 25stk pr. m2. Flisene må ha samme temperatur som rommet de skal legges i.

Dette dokumentet kan du også laste ned her

Les alltid produsentens behandlingsbeskrivelse nøye da det kan forekomme oppdateringer på produktene som ikke er beskrevet  dette dokumentet.

DETTE TRENGER DU:

– Far-fars fliser
(tempererte,  samme temp som rommet det skal legge i)

– Flislim (noe variert, men ca 3kg pr kvm)

– Tannsparkel (grov type, 12mm)

– Vater

– Flisesnor eller kryss (1-3mm hhv 4mm for varmekabler)

– Sementbasert Fugemasse. (NB. Sorte fuger/ Mørke fuger kan sverte og anbefales ikke, unngå nano og epoxybaserte fugemasser.)

– Skuresvamp

– En bøtte med vann

– Impregnering (Akemi Anti-Flekk Nano)

– Vinkelsliper med betongblad eller vanlig vannsag .

– Vinkelhake

– Tommestokk og evt. loddesnor

– Verneutstyr (briller, hansker etc)

– Kaffe / te

 

Denne legganvisning er kun en veiledning og ingen garanti . Les alltid produsentens behandlingsbeskrivelse nøye. Fugemasse som setter seg fast på flisene fordi fugemassen ikke vaskes bort etter fuging anses som håndverksfeil. Skjolder kan også oppstå som følge av at behandlingen/impregneringen ikke er utført jevnt. Selvfølgelig må også grunnarbeidet og leggingen gjøres riktig, samt at varmekabler ikke blir slå på for tidlig.
www.far-far.no / Farfar DA og tilhørende ikke ta ansvar for håndverksfeil på lagt flis, eller feilbehandlet flis. Far-far.no, Farfar DA og tilhørende tas det generelt forbehold om endringer, trykkfeil og ufullstendigheter. Dersom det oppdages feil, ufullstendigheter eller unøyaktigheter som bør presiseres eller rettes opp, vil det bli sa pris på om du kunne sendt en e-post l post@far-far.no.

NB! NB! IKKE FUG FØR DU HAR IMPREGNERT FLISENE!!!

Nå bør du være klar til å legge:

Flisene må fuktes på baksiden for å sikre god vedheft. Bruk gjerne en spruteflaske for å sikre jevn fordeling. Trykk flisen jevnt ned for hånd. Verktøy som gummihammer, trekloss etc. skader flisene. Fordel flisene utover med en fugebredde på 2-4 mm avhengig av mønster og smak. For gulv med varmekabler bør det minst legges med 3-4mm fug.  Det anbefales full limdekning, dobbeltlim/eventuelt flytlim. Betongfliser har en annen oppbygging enn keramiske fliser og kan føre til ujevn uttørking av fug. Fyll fugene fullstendig.

NB! NB! IKKE FUG FØR DU HAR IMPREGNERT FLISENE!!!

Drikk kaffe / te (her anbefaler Far-far en god Arabica naturligvis.)

Vi anbefaler å la flislimet tørke og herde i min 24t før du går på de.

Når gulvet er lagt, er det en stor fordel om du vasker flisene med rent vann. Flisene kan har rester av produksjonsstøv, og evt farge som er en klar fordel å få fjernet før du impregnerer flisene. Bruk gjerne en ikke alt for grov skuresvamp. (Har du kapp, eller noe overskudd av fliser du har lagt de, kan du prøve deg frem på disse) Nå er du klar for å overflatebehandle flisene (impregnere), både for å forhindre skitt og for å gjøre de vannavvisende.

NB! NB! IKKE FUG FØR DU HAR IMPREGNERT FLISENE!!!

Vi anbefaler 4 (5-6 ved behov) tynne strøk med Akemi Anti-Flekk Nano. Les instruksjonen på produktet nøye før du går i gang. Kan også hentes her: http://www.s-tandberg.no/c-106-Anti-flekk-nano.aspx

Ved påføring av impregnering og bruk av microfiberklut, påse at det er en ren hvit klut, da enkelte “billige” microfiberkluter kan farge av

Du kan se en video av hvordan dette påføres her  (lenke til YouTube)

Det er veldig viktig at denne behandlingen skjer før du fyller inn med fugemasse, ellers blir det misfarging av flisene fra fugemassen.

Far-far kan ikke ta ansvar for evt. håndverksfeil vedr påføring av fug, impregnering etc. merk at sorte/mørke fuger kan sverte og anbefales ikke.. Fuging bør helst skje etter at impregneringen har herdet. (2-3 dager) Finn en fugemasse som matcher grunnfargen i flisen best. Fugemassen kan blandes noe tynnere en vanlig. Så fort du har fuget et område, fjern alt overflødig fug fra flisen så raskt som mulig. Dette gjøres gjerne med en gummiskrape og svamp som skylles ofte.
Fugemassen bør ikke være mørk, da dette kan sverte flisen i kantene.
Fyll fugene fullstendig. Fugemassen bør være sementbasert. Unngå nano og epoxybaserte fugemasser.

Rengjøring / Vedlikehold

Til rengjøring av flisene anbefaler vi Akemi pleieprodukter for naturstein. Eller en nøytral såpe. feks Steinfix 60

Følg brukerveiledningen på produktet du velger å bruke. Igjen, prøv gjerne på kapp/overskuddsflis.

Syreholdige rengjøringsmidler vil etter kort tid «slite» ned beskyttelseshinnen fra impregneringen, og er ikke å anbefale.

For gulv med høy trafikk, butikker, cafeer o.l anbefaler vi at entreprenøren tar kontakt ved behov.  FDV for flisene hentes av leverandør av impregnering, samt underliggende informasjon.

Overstående legganvisning kun en veiledning og ingen garanti . Les alltid produsentens behandlingsbeskrivelse nøye. Fugemasse som setter seg fast på flisene fordi fugemassen ikke vaskes bort etter fuging anses som håndverksfeil. Skjolder kan også oppstå som følge av at behandlingen/impregneringen ikke er utført jevnt. Selvfølgelig må også grunnarbeidet og leggingen gjøres riktig, samt at varmekabler ikke blir slå på for tidlig.
www.far-far.no / Farfar DA og tilhørende ikke ta ansvar for håndverksfeil på lagt flis, eller feilbehandlet flis. Far-far.no, Farfar DA og tilhørende tas det generelt forbehold om endringer, trykkfeil og ufullstendigheter. Dersom det oppdages feil, ufullstendigheter eller unøyaktigheter som bør presiseres eller rettes opp, vil det bli sa pris på om du kunne sendt en e-post l post@far-far.no.

Vedlikeholdsinstruks/Produktdata ubehandlet flis

Bruk: Egnet for lett trafikk (persontrafikk)

Byggrenhold: Akemi serien for naturstein eller Fila produkter for naturstein.

Førstegangsbehandling: Akemi Anti-Flekk Nano eller Fila produkter for naturstein.

Daglig renhold: Akemi serien for naturstein eller Fila produkter for naturstein.

Vedlikehold: Akemi pleieprodukter for naturstein eller Fila produkter for naturstein.

Vannoppsug: 6.65-11%.

Sklisikkerhetsklasse: Klasse 2, koeffisient, Rd 2. Egnet for innendørs våtrom flater helling på mindre enn 6%.

Frostmotstand: Nei, flisene er ikke frostsikre.

Sammensetning: 45.5N Portland sement, hvit Portland sement, marmor, uorganiske pigmenter og aggregater.

Standard: UNE-EN 1339 (AENOR, europeiske standarder).

Standard tester utført på plater av 200X200X17mm .

Pigmentert sementstein for ulike bruksområder.

Leverandør og kontaktperson: Far-far DA, v/Lasse Koxvold, Joachim Sandvik tel: 958 600 88

oppdatert pr. feb 2018. 

 

Betingelser:

Levering produksjon

Ca seks uker fra bestilling. Uforutsette hendelser vedr. transport utenfor Norge kan forskyve levering med opptil 2 uker. Far-far kan ikke påta seg ekstra kostnader ved hendelser utenfor vår kontroll, som f.eks streik eller andre forsinkelser ved transporten (se også punkt: Forsinkelser ved levering under). Teknisk produktinformasjon er tilgjengelig på våre nettsider: www.far-far.no/fliseskolen.pdf

Levering fra ”hurtiglager”

Alle varer som ligger på ”hurtiglager” er ferdig produsert og kan ikke endres. Leveringstiden er mellom 2-6 uker. Varene befinner seg i Sevilla eller Barcelona, enkelte varer kan også bli sendt fra Frankrike. Ellers gjelder de samme vilkår som for produksjon.

Produktet leveres i bokser á str. 200x200x200mm, med 12 fliser i hver boks (for standard 20x20x1,6 flis).

Bestillinger

Minimumsbestilling ved fargebytte / produksjon er 5.28m2 pr. mønster

Farger

60 farger fra leverandør.

Levering av egenproduksjon / Produksjon av mal:

Her bør det påberegnes ytterligere 2 uker på leveringen. Pris for mal på egenproduksjon, kun på forespørsel. Mal tilpasses etter alternativer gitt ved levering av original flis / tegning. Noe avvik kan forekomme fra originalt produkt og/eller tegning.

Betaling:

Alle varer skal være betalt 100% før utlevering om ikke annet er avtalt.

Ved spesialbestillinger som for eksempel restaureringer og egendesign må hele beløpet betales før produksjon igangsettes.

Vi tilbyr følgende betalingsalternativer: VISA, MASTERCARD, VIPPS, faktura. Ved betaling med faktura vil det bli lagt til et fakturagebyr. 

Produksjon

Ved spesialbestillinger/farge-endringer basert på fargeprøver i vårt showroom/nettsider vil det kunne forekomme nyanseforskjeller grunnet tørketider, værforhold etc ved vår fabrikk. Ved aksept av tilbudet / bestilling, gjør kunden seg innforstått med disse forhold. Flisene lages for hånd og inspiseres av en mester ved fabrikken før utlevering. Evt. Ujevnheter i farger, overflate og finish vil være naturlig for sementfliser og er ikke en produksjonsfeil.

Fabrikken tilpasser etter beste evne til f. Eks NCS- koder men kan ikke garantere det ferdige produktet da dette også avhenger av klimatiske forhold ved fabrikken.

Utlevering av varer

Alle varer utleveres fra butikk, om ikke annet er avtalt. Kjøper er selv ansvarlig for å kontrollere varer for feil og mangler ved utkjøring/henting. Farfar DA har ikke ansvar for skade som oppstår etter at varene har forlatt våre lokaler.

Forsinkelser ved levering

Alle forsinkelser som ikke skyldes forhold hos Farfar DA, herunder transport fra fabrikk, leverandør og butikk, også i Norge, kan ikke lastes Farfar DA. Forsinkelser ved produksjon, last, utlevering, fortolling og transport utenfor Norge kan heller ikke lastes Farfar DA. Avtaler gjort med håndverker må inneholde forbehold om antatt/forventet leveringstid. Påvirker forsinkelser eventuelle avtaler med håndverker eller 3. part kan dette ikke lastes Farfar DA.

Farfar DA kan ikke holdes ansvarlig for avtaler gjort med håndverkere, transportselskap, andre leverandører eller annen 3.part.

Legging:

Vi anbefaler alle å lese vår leggeanvisning som finnes på våre nettsider

 www.far-far.no/fliseskolen.pdf uavhengig om man har lagt sementfliser tidligere.

Far-far kan ikke ta ansvar for håndverksfeil på lagt flis. Leggeanvisning er ingen garanti, men en veiledning. Påvirker legging av flis evt. avtaler med håndverker kan dette ikke lastes Farfar DA.

Les alltid produsentens behandlingsbeskrivelse vedr. lim, fug impregnering etc.

Behandling:

Som en forsegling av flisene før bruk anbefaler vi AKEMI, dette brukes ofte til gulv som er under stor belastning. AKEMI er ingen permanent løsning. Videre behandling under bruk, anbefaler vi Akemi eller Steinfix serien. Ta kontakt med entreprenør for utarbeidelse av en vedlikeholdsplan. FDV finnes på våre nettsider www.far-far.no/fliseskolen.pdf
Kjøper står fritt til å velge impregnering selv og står selv ansvarlig for å skaffe FDV for valgt produkt.

Farfar DA kan ikke holdes ansvarlig for påføring av impregnering utført av andre enn Farfar DA. Uavhengig om produktet er kjøpt av oss. Produkter vedr. impregnering og kombinasjoner av disse må alltid avklares med produsent. Farfar DA kan ikke holdes ansvarlig for utført impregnering. Leveres flisene ferdig impregnert fra fabrikk, skal alle spørsmål rettes til vår leverandør.

Skader/reklamasjon

Farfar DA og tilhørende har ingen ansvar for lagt flis, uavhengig av anbefalinger gitt i tilbud/leggeanvisning.  Dette gjelder også evt skader som oppstår på flisene ved bruk.

Reklamasjon gjelder kun på åpenbare produksjonsfeil i flisen.  Riss, småsprekker regnes ikke som produksjonsfeil og er normalt for sementfliser.

Reklamasjonskrav på lagt flis vil ikke bli akseptert.

Reklamasjon vedr. impregnering skal rettes til produsenten/importøren av impregneringen.

Farfar DA og tilhørende kan ikke akseptere reklamasjoner gitt senere enn 48t etter mottatt produkt, og 60 dager etter legging.

Farfar DA tar forbehold om mulige feil på nettstedet, leggeanvisning og informasjon rundt dette. Det kan være skrivefeil, tekniske feil, feil pris, bilde eller produktinformasjon. Dette innebærer at vi ikke kan gi en garanti på leveranse i henhold til informasjonen gitt på vårt nettsted eller i annen kommunikasjon med Farfar DA. Vi forbeholder oss retten til å kansellere en bestilling, eller deler av en bestilling, dersom produktet er utsolgt eller av annen årsak ikke kan leveres i henhold til informasjonen gitt på nettstedet eller i annen kommunikasjon.

Ved bestilling / betaling  gjør kjøper seg innforstått med overstående.

Kjøper forplikter seg også til å informere entreprenør/ håndverker / 3. Part med overstående.

Nyttige telefonnummer:

Far-far: 958 600 88
(org. nr: 995560763MVA)

S-Tandberg A/S: (leverandør Akemi) 32 24 30 50

http://www.s-tandberg.no

Lenke til video av påføring av Akemi Nano Flekk: https://www.youtube.com/watch?v=Y0VtaOpMmRY

Steinfix:

https://www.steinfix.no

Giftinformasjonen: 22 59 13 00 (pr. okt 2020)

Supreme Roastworks (leverandør av svært god kaffe): 22 71 42 02

Mvh Far-far DA. Far-far.no, Farfar DA og tilhørende tas det generelt forbehold om endringer, trykkfeil og ufullstendigheter. Dersom det oppdages feil, ufullstendigheter eller unøyaktigheter som bør presiseres eller rettes opp, vil det bli satt pris på om du kunne sendt en e-post til post@far-far.no.  Oslos Feb 2018. Lasse Koxvold & Joachim Sandvik

Overstående legganvisning kun en veiledning og ingen garanti . Les alltid produsentens behandlingsbeskrivelse nøye. Fugemasse som setter seg fast på flisene fordi fugemassen ikke vaskes bort etter fuging anses som håndverksfeil. Skjolder kan også oppstå som følge av at behandlingen/impregneringen ikke er utført jevnt. Selvfølgelig må også grunnarbeidet og leggingen gjøres riktig, samt at varmekabler ikke blir slå på for tidlig.
www.far-far.no / Farfar DA og tilhørende ikke ta ansvar for håndverksfeil på lagt flis, eller feilbehandlet flis. Far-far.no, Farfar DA og tilhørende tas det generelt forbehold om endringer, trykkfeil og ufullstendigheter. Dersom det oppdages feil, ufullstendigheter eller unøyaktigheter som bør presiseres eller rettes opp, vil det bli sa pris på om du kunne sendt en e-post l post@far-far.no.